Femeie, acum ai voie să porţi pantaloni la Paris!

Cand credeam ca mai groaznic decat sa traiesti in Romania nu este nici in Africa, iata ca o stire europeana vine din nou sa ma contrazica.

In Franta a fost in vigoare pana de curand o lege care le interzicea femeilor sa poarte... pantaloni în Paris. 😁 Da, va vine sa credeti sau nu, legea, veche de vreo 200 de ani, stipula ca femeile care purtau pantaloni în capitala franceză puteau fi arestate.

femeie pantaloni paris

Astfel, conform prevederilor acelei legi, femeile pariziene erau obligate sa faca cerere la Politie pentru a obtine permisiunea de a purta haine barbatesti in public, riscand in caz contrar sa fie retinute si acuzate de ultraj contra bunelor moravuri. Legea a fost modificata de doua ori, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea, permitandu-le doamnelor sa poarte totusi pantaloni, dar numai în anumite conditii si anume atunci cand calaresc sau se afla pe bicicleta. :)

Legea buclucasa a fost în vigoare pâna prin 2013, pentru că autoritatile franceze considerau ca ea nu reprezinta vreo prioritate, neputandu-se aplica. Asta pana cand un senator francez i-a trimis o scrisoare deschisa ministrului de atunci pentru drepturile femeilor din guvernul de la Paris, in care sustinea ca aceasta lege este totusi importanta din punct de vedere cel putin simbolic si a cerut abrogarea sa.

Ministrul responsabil de femeile franceze a fost de acord si a abrogat legea retrograda, amintind ca aceasta ar fi fost incompatibila cu principiul libertatii, egalitatii, fraternitatii dintre femei si barbati si oricum putea fi usor combatuta ca putzind a sexism, misoginism si alte asemenea "isme".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Te crezi mai destept?