duminică, 9 iulie 2017

Kalashnikov cu Salam

Dupa marele succes reputat cu "Ciocârlia" românească, prelucrata magistral in "Kalasnjikov", Goran Bregovic se intoarce in Romania să se inspire pentru noul său album, care se anunta o mare lovitura inainte de a fi lansat. Si cum a coborat el din avion, la un duty-free din aeroport i s-a facut foame si a servit un sandwich cu salam. The end.

Aceasta ar fi fost povestea integrala si nevinovata a contactului sârbesc cu kitsch-ul românesc. In realitate insa, povestea este mult mai lunga, mai gretoasa, si din pacate cu un final previzibil.

DJ, CD, BBC, EUR


Povestea adevarata este absolut halucinanta si are o avanpremiera pe care la vremea respectiva am trecut-o cu vederea, considerand-o inventata, nevinovata, si, mai grav pentru noi toti, fara niciun fel de urmari.

Pe undeva prin 2010-2011, DJ Rob da Bank, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în muzica electronică din Anglia, l-a avut invitat pe Shantel, nustiuce artist care ar avea cica origine română. Acesta i-a adus DJ-ului un CD cu piese ale lui Florin Salam, iar una dintre melodiile manelistului a fost difuzată de BBC, bucurandu-se de aprecierea gazdei emisiunii. Ei si? De-aia nu s-a maritat Kate cu Will! Insa, promovata astfel, cultura rromână a depasit cu mult frunza de milioane de EUR a lui Nutzi, blonda cocoţată atunci la Ministerul Turismului, si a dat inca o data lumii intregi adevarata imagine a mandrei noastre ţări.

Ce n-a vazut Parisul e in sufragerie


Auzind de un asemenea talent nedescoperit, Goran si-a dat seama ca a gasit in sfarsit ceea ce cauta de ani buni in toata Europa, numai ca la Salam se ajunge acum chiar mai greu decat pe vremea lui Ceausescu. Daca ar fi sa-l credem pe fermecatoru', muzicianul iugoslav n-a reusit sa dea de el decat dupa vreo 6 luni, pentru că invidia de breasla a facut ca numarul lui de telefon sa fie un mare secret printre manelisti. Pana la urma, cică i s-a facut mila lui Dan Chisu, care le-a "facut lipeala". Doar ca un cantaret de talia lui, cu douazeci de cantari lunare, nu avea timp sa onoreze o invitatie pe care Bregovic i-a facut-o in repetate randuri la Paris, asa că sârbul n-a avut de ales si a trebuit sa coboare din avion la nivelul sălămiorului de Dambovita si sa-i onoreze sufrageria cu prezenţa...


Se bagă şi Clapton


Dupe aceasta intalnire culinaro-muzicala istorica a celor doi titani, s-a dat publicitatii un comunicat cum că Parizer va aparea pe urmatorul album al lui Bregovic, "Gipsy Champagne". Si daca inca nu vi s-a taiat greata, luati repede un lighean: pe album era anuntat si numele lui Eric Clapton! Jenati de situatie, reprezentantii din Romania ai Universal Music, label sub care urma sa curga sampania rromă (sa fim politicalcorrecţi, da?) au bâguit ceva prin PR-ul Emilia Mihăilescu, care a iesit repede cu o declaratie oficiala cum că n-ar avea nicio informaţie despre o asemenea oferta...

Dupa care s-au dat probabil cateva telefoane si a ramas stabilit: albumul a iesit pe piata in 2012 sub titlul "Champagne For Gypsies", cu Florin Salam si fara Eric Clapton.

Maneaua cea frumos curgatoare...


Eh, nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la Goran Bregovic cel pe care il stiam, care a dat valoarea filmelor lui Emir Kusturica, si care l-a redescoperit pe Iggy Pop, parca imi aud si acum sucul gastric bolborosind la gandul ca nu voi mai cumpara niciodata muzica lui, de teama ca n-o sa mearga fara mustar sau ketchup...

Si ca sa nu ramaneti ingretosati dupa atata salam, inchei postarea cu o supradoza de cultura autentica, pe care evident că nimeni in Europa nu o asociaza cu Romania:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Te crezi mai destept?